Devízové rezervy Ukrajiny klesli v novembri na osemročné minimum

07.12.2013 Celý región

Kyjev 7. decembra (TASR) - Devízové rezervy Ukrajiny klesli na konci novembra medzimesačne o 8,9 % na 18,79 miliardy USD (13,75 miliardy eur).

Informuje agentúra Sinchua s odvolaním sa na piatkovú (6. 12.) správu ukrajinskej centrálnej banky. Agentúra dodáva, že devízové rezervy Ukrajiny klesli v novembri už siedmy mesiac po sebe a sú najnižšie za posledných osem rokov.

Centrálna banka krajiny poukázala v novembri 1,53 miliardy USD Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a iným svojim zahraničným veriteľom.

Kyjev bude potrebovať na budúci rok 17 miliárd USD na zaplatenie dodávok ruského plynu a na neodkladné splátky svojim veriteľom. Experti predpokladajú, že sa krajina dostane v nasledujúcom roku do vážnych ťažkostí a naliehavo bude potrebovať preklenovací úver od MMF.

DPA nedávno informovala, že poskytnutie takého úveru fond spája so splnením niektorých finančných a hospodárskych podmienok, najmä so zvýšením cien zemného plynu pre domácnosti. Ukrajinská vláda ich zatiaľ odmieta prijať.

Devízové rezervy Ukrajiny boli vlani na konci roka 24,55 miliardy USD a v porovnaní so začiatkom januára klesli o 22,8 %.
 

Vyberte región